[Dit blog bevat links naar producten die ik zelf gebruik en aanbeveel. Als je via deze links iets koopt, krijg ik een kleine commissie—zonder extra kosten voor jou. Het helpt mij om mijn koffieverslaving te onderhouden! 😄]
Ken je dat gevoel van paniek als je per ongeluk een belangrijk bestand hebt verwijderd? Die “O NEEE!”-momenten wanneer je beseft dat het echt weg is? Gelukkig kun je jezelf geruststellen met de gedachte: “Geen probleem, ik heb een back-up!” Maar wat als je vervolgens ontdekt dat die back-up… niet werkt? Oeps! In onze digitale jungle, waar data steeds waardevoller en kwetsbaarder wordt, is een goede back-upstrategie je onmisbare maatje. Het kan het verschil zijn tussen totale chaos en gemoedsrust. Zelfs de besten onder ons maken (vaak met de beste bedoelingen) wel eens foutjes. In deze blog deel ik vijf veelvoorkomende back-up blunders die je eenvoudig kunt voorkomen.
1. Een back-up routine heb je echt nodig!
Een eenmalige back-up maken en het daarbij laten? Of vertrouwen dat je hostingpartij dit wel voor je regelt? Dat is vragen om problemen. Het is net als die plant die je steeds vergeet water te geven. Ooit gaat het mis. Regelmatig back-uppen is cruciaal. En nee, dat hoeft niet veel tijd of moeite te kosten. Automatiseer het! Met een plugin zoals de gratis of betaalde versie van de UpdraftPlus plugin kun je je back-ups eenvoudig automatiseren, zodat je er niet meer aan hoeft te denken. Dit bespaart je een hoop stress. Trust me, je zult jezelf later bedanken!
Bekijk hier mijn video waarin ik je laat zien hoe je dit instelt met UpdraftPlus.
2. Back-ups geautomatiseerd? Top! Maar test je ze ook?
Je hebt een back-up gemaakt, check! Maar heb je ooit geprobeerd om die bestanden ook daadwerkelijk terug te zetten? Het zou toch zuur zijn als je er pas achter komt dat het niet werkt wanneer het echt nodig is. Test je back-ups daarom regelmatig. Het kost je een beetje extra tijd, maar het voorkomt een boel ellende in de toekomst. Met UpdraftPlus kun je eenvoudig testen of je back-up werkt door een herstelproces te simuleren. Zo weet je zeker dat alles soepel verloopt als je het echt nodig hebt.
In deze video laat ik je zien hoe je je back-ups kunt testen en herstellen.
3. Alles op één plek? Niet slim!
Als je back-ups opslaat op dezelfde fysieke locatie als de originele data, speel je met vuur. Brand, diefstal, of een crash kunnen alles laten verdwijnen. Bewaar je back-ups ergens anders, of nog beter, gebruik cloud-opslag. UpdraftPlus biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om je back-ups automatisch op te slaan in de cloud, zoals op Google Drive, Dropbox of Amazon S3. Hierdoor is je data altijd gewaarborgd, zelfs als je computer besluit de geest te geven.
4. Beveiliging en encryptie: niet alleen voor spionnen
“Mijn website is niet interessant voor hackers,” hoor ik regelmatig vol overtuiging geroepen worden. Mis! Of je nu geheime spionageplannen hebt of niet, je wilt echt niet dat anderen je bestanden of klantgegevens in handen krijgen. Encryptie is niet alleen voor geheim agenten, maar een must voor iedereen die zijn gegevens serieus neemt. De betaalde versie van de plugin UpdraftPlus biedt bijvoorbeeld geavanceerde encryptie-opties die je bestanden veilig houden, zelfs als ze in de cloud worden opgeslagen. Vergelijk het met een slot op je dagboek, maar dan voor je digitale leven.
5. Oude versie? Ja, die zijn ook belangrijk!
Stel je voor: je hebt net een update doorgevoerd en dan besef je dat je een cruciale fout hebt gemaakt. Geen probleem, je hebt een back-up! Toch? Maar wat als die back-up alleen de nieuwste (en nu kapotte) versie bevat? Dat kan vervelend zijn. Zorg dat je meerdere versies van je bestanden bewaart, zodat je altijd terug kunt naar een vorige, veilige versie. Denk bijvoorbeeld aan een schema waarin je dagelijkse, maandelijkse en kwartaal-updates bewaart. De betaalde versie van de plugin UpdraftPlus biedt een geavanceerde versiebeheerfunctie waarmee je automatisch meerdere versies van je bestanden kunt bewaren. Zo heb je altijd een veilige optie om op terug te vallen, hoe ver je ook moet teruggaan.
Kortom, maak die back-ups automatisch en slimmer!
Back-ups zijn je onzichtbare held, maar dan moeten ze wel goed worden uitgevoerd. Vermijd deze veelvoorkomende fouten en zorg ervoor dat je data echt veilig is. Met een solide, beveiligde en regelmatige back-upstrategie kun je met een gerust hart lekker verder werken, wetende dat je bestanden in veilige handen zijn.
Wil je dat je WordPress-website echt stevig in de schoenen staat? Download mijn gratis WordPressonderhoud cheat sheet voor een overzichtelijk plan van alle belangrijke onderhoudstaken die je kunt uitvoeren naast back-ups. Geen zin om te lezen? Er staat ook een linkje in naar een video waarin ik je een aantal onderhoudstips geef.
Klik hier om de cheat sheet en video te downloaden! OF
Geen zin om zelf je website te onderhouden? Ik doe het graag voor je!